Moja dzisiejsza pizza :)

 Składniki na dwa placki:
– mąka tortowa 2,5 szklanki
– pół szklanki letniego mleka
– pół szklanki letniej wody
– 30g świeżych drożdży 
– jedna łyżeczka oleju
– szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski.
Drożdże rozdrabniamy do szklanki i zalewamy letnim mlekiem z wodą – mieszamy aż do rozpuszczenia. Zawartość szklanki wlewamy do miski z mąką, dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę oleju. Całość dokładnie rozdrabniamy około 15 minut aż do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Ciasto jest dobrze zrobione gdy nie przykleja nam się do rąk i jednocześnie nie jest za suche.
Miskę z ciastem odkładamy na około 50-60 minut do wyrośnięcia. Podczas gdy ciasto wyrasta przygotowuję sos i kroję składniki do pizzy.
Mój sos:
Oczywiście pomidorowy.
Dodaje cały koncentrat z pomidorów -wlewam do miseczki. Później dodaje przypraw jest to już na oko sypane:
– sól
– pieprz
– bazylia 
– zioła prowansalskie
– czosnek
 Mieszam to z sosem i gotowe.
Składniki na pizze:
– pomidory skrojone
– kiełbasa
– ser żółty straty
– kukurydza z puszki
– cebula

Gdy ciasto jest już gotowe wyjmujemy je z miseczki, lekko ugniatamy i dzielimy na dwie części- ciasta wystarczy na dwie blachy o średnicy 35 centymetrów.
Smarujemy blachę margaryną aby się pizza nie przyklejała podczas pieczenia.
Ciasto smarujemy sosem i dodajemy składników. Wsadzamy na wcześniej rozgrzany piekarnik na 20 minut w temperaturze do 200 stopni.
Muszę powiedzieć, że pizza  bardzo się udała było więcej składników niż ciasta. Ciasto uginało się pod ciężarem składników, ale była pyszna. 
Polecam i smacznego życzę! 🙂